Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Cult ο ορισμός

Σε όλους μας αρέσει το παλιό καλό ελληνικό σινεμά (καλά μπορεί όχι σε όλους αλλά αφού το λέω εγώ έτσι θα είναι…), καλές ατάκες, μεγάλες μορφές κλπ. Και εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις δει όλα… έρχεται εκείνη η ζεστή νύχτα του καλοκαιριού του 2005!


Η κατάρα της μάνας - Η υπόσχεση 1961

Διπλός (2πλός τίτλος έτσι;κάτσε καλά! λέω ταινιάρα θα είναι κάτσε να δυόμε (2με)!)

Υπόθεση: (απο http://www.veggos.gr/49/49.htm )

Μετά το βιασμό της από τον Λιάπουρα, ο οποίος θεωρούσε τον εαυτό του άρχοντα και αφέντη της περιοχής, η Χρύσα τον σκοτώνει, και ο αδελφός της Τάσος παίρνει πάνω του το φονικό. Μετά από έξι χρόνια βγαίνει από τη φυλακή και επιστρέφει στις πλαγιές του Παρνασσού, όντας αποφασισμένος να μην ξαναπιάσει όπλο στα χέρια του. Όμως τα αδέλφια του νεκρού, με πρώτο και καλύτερο τον Βάγια θέλουν να πάρουν εκδίκηση. Ο Τάσος δεν κρύβει τη συμπάθειά του για τη χήρα του Λιάπουρα, τη Δέσπω, κι η Χρύσα τραβά το ενδιαφέρον του Στάμου, εξαδέλφου του Βάγια, προκαλώντας την οργή του τελευταίου. Ο πνιγμός του Βάγια στον κοντινό βάλτο, μετά την αποτυχημένη απόπειρά του να κάψει το σπίτι του Τάσου, κλείνει οριστικά έναν κύκλο θανάσιμου μίσους.

Ο «Λιάπουρας ο dead» να ΄ούμε και ο Τάσος ο Γούσιας που χρεώνεται το φονικό για να τη σκαπουλάρει η sista του. Όποιος σκέφτηκε αυτά τα επίθετα είναι απλά Θεός (αν σας λένε έτσι να ξέρετε από τώρα ότι ντρέπομαι αλλά έπρεπε να το πω).

Σκηνικό ο μαγευτικός Παρνασσός (έτσι λένε)! Πρωτοπαλίκαρο ο Βάγιας (ok είχαμε σκίσει τα επίθετα και πήγαμε και στα ονόματα! Άλλωστε τι πιο συνηθισμένο από το όνομα Βάγιας;;; Περπατάς στο δρόμο και ακούς: -ρε μαλάκα Βαααααάγια; Που ‘σαι ρεεε; )Και ο Βάγιας dead τελικά και τεεεεεέλος!

Νομίζεις!

Άλλα είναι αυτά που πρέπει να εκτιμήσεις στην ταινία. Δώσε βάση:

1.Αυτοθυσία

Τότε δεν είχαν πολυτέλειες και είχαν λίγο καρούλι για να γυρίσουν την ταινία. Σε κάποια φάση ο Φούντας (πρωταγωνιστής – το κρατούσα για έκπληξη) τσακώνεται για άγνωστο λόγο με την αδερφή του και της φωνάζει όταν αυτή πάει να φύγει κλαίγοντας από την καλύβα:

- ΧΡΥΣΑ! ΧΡΥΣΑ ΠΟΥ ΠΑΣ;;

(προσοχή! Για να το πεις σωστά με προφορά Φούντα σε ρόλο Γούσια πρέπει να βάλεις μια σούστα στο στόμα ώστε να μένει ανοιχτό ή το καπάκι της χύτρας δεμένο σε τρόλεϊ)

Η αδερφή του τον γράφει κανονικά και φεύγει! Αυτός τρέχει ξωπίσω της και … ΣΚΑΕΙ μια ΚΟΥΤΟΥΛΙΑ στην πόρτα της καλύβας!!!

ΤΟ γέλιο!

Ελλείψει καρουλιού ή μοντέρ ο ηθοποιός/ήρωας απλώς σκύβει και ξαναπερνά συνεχίζοντας τη σκηνή! Ε, αυτό δεν είναι αυτοθυσία;;;

2.(δύο) Ομορφιά

Η χαρακτηριστική ελληνίδα της εποχής είναι πανέμορφη! Τρέχει σαν κατσίκι και σκαρφαλώνει σε όποιο κατσάβραχο θες! Ακριβώς το αντίθετο από το χαριτωμένο κοριτσάκι στο Μικρό σπίτι στο Λιβάδι που κάθε μεσημέρι ίδια ώρα έτρωγε χώμα από την χαριτωμένη τούμπα του!

Επίσης η χαρακτηριστική Ελληνίδα έχει δύο(2) φρύδια σαν ανεμόπτερα. Δεν ξέρεις που αρχίζουν και που τελειώνουν , ούτε σε τι ακριβώς χρησιμεύουν!

3.Ρεαλισμός

Ο κακός Βάγιας δένει το Γούσια (Φούντα) με σχοινιά και τον σέρνει με τα άλογα! Είπαμε γούεστερν γαμάτο! Κάπως το όλο σκηνικό το έχει αντιληφθεί ο πατέρας Γούσιας που είναι τυφλός και κυκλοφορεί με μαγκούρα.

Ε ναι λοιπόν, ο τυφλός πατέρας λες και ξέρει που θα τον παρατήσουν το γιό του, πάει μόνος του και τον βρίσκει (κόβοντας δρόμο μέσα από τα κατσάβραχα) με διαφορά 3 λεπτών!! Έλεος!

More realism

Ο Φούντας δείχνει μια χαρά για κάποιον που έσερναν και βλέπει από μακριά τον πατέρα του και τον φωνάζει.

ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ:

Ο τυφλός γέρος ακούει τη φωνή και αντί να τεντώσει τα αυτιά του βάζει το χέρι στο κούτελο όπως όταν κοιτάς κάτι που είναι μακριά ή έχει ήλιο!! Ο τυφλός!!!!! Ο τυφλός ρε!!!!

4. Διάλογοι


Ο τυφλός πατέρας φθάνει δίπλα (2πλα) στο γιο και ρωτάει:

-Παιδί μου είσαι καλά;;;

-Με δέσανε! (και εδώ πρέπει να το πεις χωρίς να ξεχάσεις να βάλεις μια ζάντα στο στόμα σου ή μια τραμπάλα αν έχεις πιο πρόχειρη)

Δηλαδή τι νόημα έχει αυτός ο διάλογος και τι να καταλάβω;; Κάνω και εγώ έναν:

-Μαρία !;!;;;!; Πόσα χρόνια έχω να σε δω βρε;

-Πυροσβεστήρας!

(το χω ε;; θα γίνω σεναριογράφος!)

5. Εφέ

Αμαζόνιος!

Μπορεί ο Γούσιας να μας βγήκε λίγο ψηλός για την καλύβα αλλά όλα και όλα! Πρέπει να δεις τον Βάγια να πνίγεται σε ρυάκι (που προφανώς βρήκαν εκεί που έκαναν το γύρισμα και είπαν: Πωπω!!!εδώ θα πνίξουμε το Βάγια!) βάθους 15 cm και πλάτους 50cm. Ο πιο άβολος πνιγμός! Και ο Γούσιας που ποτέ δεν ήταν φονιάς να προσπαθεί να τον φτάσει προτείνοντας του το τουφέκι του!! Έλεος, πάτα μέσα μεγάλε!

Σας προκαλώ να την δείτε και να μη γελάσετε! Επίσης αφού διαβάσατε όλα αυτά μπορείτε να κάνετε και κόντρες με στοιχήματακια! Δλδ να την ξαναδείτε και να χάσει όποιος γελάσει πρώτος!

Σοκαρισμένος από τότε ψάχνω να βρω αυτήν την ταινία! Όποιος γνωρίζει οτιδήποτε παρακαλώ να μου το πει. Αν κάποιος την έχει σε όποιο format ή μέσο εγγραφής τον πληρώνω άμεσα για να το αποκτήσω!

(υπάρχουν και κάποιες φωτό από αναπαράσταση σκηνών τις ταινίας που γυρίσαμε στο σπίτι αφού η ταινιάρα μας σημάδεψε αλλά δε σας τις δείχνω γιατί έκανα το Βάγια εγώ...).

7 σχόλια:

jacki είπε...

Χαχαχαχα την θέλω την ταίνια, την θέλω.. Υποθέτω ότι είναι για κάτι κρύες νύχτες αγκαλιά με τον Βάγια εεε με τον καλό μας ήθελα να πω.. Με μπέρδεψες, με αποσυντόνισες.
Λοιπόν αυτό με τον τυφλό όλα τα λεφτά.. Μα να μην ξέρεις ότι η αντηλιά πειράζει τον τυφλό..
Χαχαχαχαχα να είσαι καλά.
Καλημέρα.

ποντίκι είπε...

Axa καλά... πολύ γέλιο θα έχει ε;
μόλις την βρουν και σου την δώσουνε με αντιτιμό να τους πληρώσεις... την θέλουμε και εμείς ε;

Αντε να γελάσουμε....

Seirios είπε...

xa xa xa!
den yparxoun ayta pou les...
xa xa xa!

ti thelw ki egw...

Kostas L.A. είπε...

ειδα στον τιτλο το CULT και περιμενα κατι σε Γκουσγκου ή Τινα Σπαθη κλπ..τελικα κι ο Φουντας μας κανει!!
ξερω ακριβως ποια ταινια λες(νομιζω τουλαχιστον)!!και υπαρχει επισης περιπτωση να τη βρω με λιγο ψαξιμο!!

αν πεσει στα χερια μου,την εχεις αμεσως,και μετα μορφωνεις και οσους αλλους τη θελουν!!

To be continued..

Ανώνυμος είπε...

ΑΙΣΧΟΣ!
Και νόμιζα πως είχα ανακαλύψει όλες τις ελληνικές ταινίες...
Απογοητεύτηκα από τον εαυτό μου τώρα...Αφήστε με να κλάψω σε μια γωνιά, νιώθω φτηνή, πληγωμένη και προδομένη...

sunnefoula είπε...

Κοίταξα, αλλά τίποτα.
Πάντως, ατάκες υψηλής διανόησης έχει κατά κόρον ο γκουζγκούνης απ όσο ξέρω...

http://www.netrino.gr/reloaded/forum-posts.php?ft_id=1752 (για να πάρετε μια ιδέα... Θεέ μου τι ψάχνω βραδιάτικα!!!)

Πάντως, έχει αναφορα και στα μακαρόνια!

το κορίτσι που ήθελε πολλά είπε...

χαχαχαχαχαχα :D:D:D:D

ρε πραγματικά, πού πας και τα βρίσκεις????